INGATLAN BEFEKTETÉS

LÁKÁSKÖTVÉNY

Üzleti tájékoztató

Hosszú távú befektetési kötvény
Futamidő: 2+12 év
Befektetéskezelő: Metulli Vagyonkezelő és Értékpapír Kereskedő Zrt.

Termék rövid bemutatása:

Ezt a befektetési lehetőséget olyan befektetőknek ajánljuk, akik alacsony kockázatú befektetést keresnek. A Lakáskötvény lehetőséget nyújt hosszú távú, biztonságos és garantáltan fix hozamú befektetésekre. Versenyképes kamatot ad, valamint kiemelkedő fedezetet biztosít a legtöbb piaci résztvevő ajánlataival ellentétben. Fontos, hogy a Lakáskötvény, mint befektetés nem hordoz magában semmilyen kockázatot, mivel teljes egészében biztosítva van a kötvényes által befektetett tőke. Ez a kötvény 14 (2+12) éves futamidővel rendelkezik, mely idő alatt összesen 80% kamatot fizet kötvényesei részére, ami évi 5,71%-os kamatot jelent számukra.

Tehát a Lakáskötvénye 14 (2+12) éven keresztül garantáltan évi 5,71%-ot kamatozik fixen, mely eközben nem értéktelenedik, nincsenek belőle levonások vagy rejtett költségek. Kettő év türelmi idő elteltével (mely idő alatt a kezelendő ingatlan felépül) máris havi kifizetéseket kap, tehát gyorsan visszajut pénzéhez és folyamatos havi bevételként számolhat vele.

Százmillió forint értékű lakáskötvény csomagokat forgalmazunk befektetőinknek. Minden csomagból 15 darab bérlakást építünk.

Amennyiben igénye van rá és így szeretne gondoskodni szeretteiről, szerződésében megnevezhet a kifizetésekre más kedvezményezetteket, örökösöket is!

A Metulli Vagyonkezelő Zrt. elsődleges prioritásként tekint kötvényesei megelégedettségére. Minden esetben biztosítja kötvényesei ügyleteit, problémamentesen teljesíti azokat, hiszen a 14 (2+12) év elteltével, cégünk teljes tulajdonába kerülnek ezek az ingatlanok, melyek jóval többet érnek, mint a kötvényesek által befektetett pénzeszközök. Emiatt mindennél fontosabb közös érdek, hogy a beruházásaink problémamentes, értékes helyre kerüljenek, időben és rendben elkészüljenek.

Megvalósulási helyszínek:

A Metulli Vagyonkezelő Zrt. ezerötszáz darab bérlakás és apartman ház építését tűzte ki célul 2025. év végéig Magyarországon és az Európai Unióban az alábbi területeken:

– Magyarországon: Budapest és vonzáskörzete, valamint Székesfehérvár, Veszprém, Győr

– Horvátországban: Zágráb és vonzáskörzete, valamint a Horvát tengerpart mentén elhelyezkedő üdülőövezetekben, mint Isztria, Krk, Split, Dubrovnik

– Ausztriában: Bécs és vonzáskörzetében

– Olaszországban: Trieszt, Velence, Verona, Bologna, Milánó és körzetükben

Megvalósítás:

A Lakáskötvény programunk hatékony működtetésének két fő eleme a gyors és precíz építés folyamata saját munkaerő és saját eszközök használatával, majd az így elkészült bérlakások hatékony üzemeltetése, bérbeadás útján. A hatékonyságot növelendő egy előre kidolgozott terv alapján kerülnek kijelölésre a megvalósulási helyszínek, figyelembe véve a helyi adottságokat.

Telepített bérlakás projektjeinket aszerint tesszük a megfelelő városokba, hogy meghatározzuk előre, kik lesznek a bérbeadás általunk megcélzott fogyasztói. A fent felsorolt régiókban, vagy az ipari és oktatási vagy a turisztikai forgalom garantálja a folyamatos bérbeadást. Ez az előre tervezés garantálja, hogy minimális kockázatként kelljen számolni az üres, kiadatlan időszakokkal.

Több szerződött értékesítő partnerrel is dolgozunk a sikeres kiadhatóság megtöbbszörözése érdekében.

Érték építő program:

Elmondhatjuk, hogy egy ingatlan értékét az elhelyezkedése, alapanyaga, külső megjelenése, belső felszereltsége adja meg jellemzően. Mivel befektetőinkkel közös érdekünk, hogy az ingatlanjaink minél többet érjenek, ezért kiemelt hangsúlyt fektetünk a kedvelt lakóövezetekben történő, igényes megjelenésű, jól hasznosítható építkezésekre. Csak és kizárólag szakszerűen kivitelezett, tartós építőanyagokból, saját munkaerővel építkezünk, megfelelő tervek és engedélyek birtokában. Ezen dokumentumokat mindig megküldjük befektetőink számára is, hogy megbizonyosodhassanak maguk is erről.

Általában egy engedélyezési időszak hat hónap, míg maga az ingatlan kivitelezés munkaideje hat-tizenkét hónap. Ezt az időt nevezzük türelmi időnek, amíg a projekt kivitelezése, vizsgálatai, tesztelése le nem zajlik.

Türelmi idő:

Az az időtartam, ami alatt az építkezés engedélyezése és maga az építkezés zajlik, valamint az ingatlan teljes bérbeadása megtörténik. A türelmi idő maximum kettő év lehet. Ezen időszak alatt a kötvényes kifizetése szünetel.

Kötvény elszámolás és fedezet:

Amint elkészültek a bérlakások vagy apartman házak, azonnal megkezdődnek a szerződött partnercégeken keresztüli bérlakás értékesítések. Ebből az értékesítésből határozható meg a kötvény elszámolás alapja a kötvényes és a Metulli Vagyonkezelő Zrt. között. A bérbeadások bevételei biztosítják a kötvény futamidő közbeni megtérülését a Lakáskötvény tulajdonosaink.

A kötvény elszámolás és a kötvény fedezetérték számításakor figyelembe vettük a magyarországi ingatlanstatisztikákat. A 2010. és a 2019. évi ingatlan négyzetméter árak az alábbiak szerint alakulnak.

Fedezeti érték:

A 2010. évben az említett régiókban levő átlag négyzetméter ár 225-300.000 forint között alakult.
(számítás alapjául vett átlagérték*: 262.500 Ft/m2)

A 2019. évben az említett régiókban levő átlag négyzetméter ár 350-600.000 forint között alakult.
(számítás alapjául vett átlagérték*: 475.000 Ft/m2)

Az elszámolás alapját képzi a százmillió forint értékű lakáskötvény csomag, mely tizenöt darab bérlakást tartalmaz. Ezen lakásokra a befektető kötvényesnek jelzálogjoga feltüntetésre kerül. A jelzálog összege száznyolcvanmillió forint.

Egy átlag 60 m2-es lakás 2010. évi értéke a fenti átlagértékkel* számolva 15 750 000 forint. Egy lakás árát felszorozzuk tizenöttel, akkor 236 250 000 forint fedezeti értéket kapunk jelzálogunkra. Ez az érték hivatott bemutatni kötvényeseinknek, hogy még a legkedvezőtlenebb ingatlanárak mellett is teljes biztonságban van befektetésük.

A jelenlegi reálértéket alapul véve ez az érték az alábbiak szerint alakul.

Egy átlag 60 m2-es lakás 2019. évi értéke a fenti átlagértékkel* számolva 28 500 000 forint. Egy lakás árát felszorozzuk tizenöttel, akkor 427 500 000 forint fedezeti értéket kap kötvényesünk a 180 000 000 forint értékű jelzálogjogára. A jelzálog túlbiztosított, de a jelzálogjogon felüli összeg a Metulli Vagyonkezelő Zrt.-t illeti meg.

Lakáskötvény hozamelszámolás:

Egy Lakáskötvény értéke százmillió forint. Ebből a befektetett összegből tizenöt darab bérlakást építünk fel. Egy átlag bérlakás nettó alapterülete 60m2 és bruttó alapterülete pedig 70m2. Az építés költsége átlaggal számítva százezer forint négyzetméterenként.

A beépített összes alapterület: 15 x 70 m2 = 1 050 m2.

Ma Magyarországon átlagosan százezer forint négyzetméterenkénti kivitelezési árral kell számolnunk. Ha az 1050 négyzetméter felszorozzuk a százezer forint költséggel, akkor százötmillió forint végösszeget kapunk. Tehát látható, hogy a kötvényes befektetett százmillió forintja elegendő a project kivitelezésére. Minden fennmaradó összeget a Metulli Vagyonkezelő Zrt. saját forrásból finanszírozza.

Egy lakás átlag bérleti díja havi átlagot véve alapul százezer forint. A Lakáskötvény csomag tizenöt lakása esetén így a havi bevétel bérbeadásból 1 500 000 forint havonta. Ez az a bevétel, ami garantálja a Lakáskötvény havi alapú visszafizetését a befektetők számára.
A havi elszámolás 750 ezer forint tőke visszafizetést és 500 ezer forint kamat visszafizetést tartalmaz, így a kötvényes minden hónapban összesen 1 250 000 forintot kap.

Egy lakás piaci bérleti díja régiónként, illetve az ingatlan funkciójától függően változhat. Az általunk átlagnak vett százezer forint egy olyan összeg, amit úgy határoztunk meg, hogy abból könnyen kifizethető a kötvényes befektető.

A legtöbb ingatlant 50-300%-al magasabb értéken lehet bérbe adni, mint a Lakáskötvény elszámolás alapját képző százezer forintos összeg!

A teljes futamidős táblázat az alábbiak szerint alakul:

– 2 év türelmi idő alatti összeg: 0 forint
– +1 évi összes összeg: 15 000 000 (12 x1 250 000) forint
– +3 évi addigi összes összeg: 45 000 000 forint
– +6 évi addigi összes összeg: 90 000 000 forint
– +9 évi addigi összes összeg: 135 000 000 forint
– +12 évi összes záró egyenleg: 180 000 000 forint

A fenti hozamkimutatásból látszódik, hogy a kötvényes a türelmi kettő év elteltével majd az azt követő tizenkettő év alatt összesen 180 000 000 forintot kap vissza összesen, havi 1,25 millió forintos bontásokban.

Nagyon fontos érv a Lakáskötvény csomagok vásárlása mellett, hogy nincs lekötve a teljes befektetett összege tizennégy évig, hanem folyamatosan kapja vissza azt. Három év elteltével már 15 000 000 forintot vissza is kapott a befektetéséből, nyolc év elteltével a befektetett tőkét is visszakapja, onnantól már a tiszta profitot élvezheti.

Mint láthatja a Lakáskötvény még akkor is a teljes 100 millió forint után fizeti a kamatot, amikor azt a tőkét már visszafizette Önnek a Metulli Vagyonkezelő Zrt! Hogyan tudja ezt cégünk megtenni? Úgy, hogy nem egy megfoghatatlan pénzügyi spekulációba fektettük be pénzét, hanem értékkel rendelkező, kézzel fogható, értékesíthető ingatlanba.

Konkurens termékek elemzése:

A Lakáskötvény legfőbb konkurens terméke a „Szuper” Állampapír. Ez a Magyar Állampapír 3,5%-6%-ig kamatozik sávosan, és öt évre kell csupán lekötnie pénzét. A Portfólió számítása szerint évi 4,99%-ot kamatozik annak, aki a teljes öt éves futamidőre benn tartja a pénzét. A teljes futamidő alatti kamatozása 27,35%. Százmillió forint esetén öt év múlva 127 350 000, tíz év múlva 154 700 000, tizenöt 182 050 000 forintot kaphat vissza. Ez a hozam a maximális összeggel számolt, de az Állampapírnál ez az összeg változhat lefelé a gazdaság teljesítményétől függően, valamint semmi nem garantálja, hogy meghosszabbítják az öt éves ciklusát a Szuper Állampapírnak. Csak Bankok forgalmazzák! Egyéb hátrányai mellett, ebből adódóan jelentős többletköltségekkel számolhat, amik levonódnak a végső profitjából! Pénzügyi spekulációkon alapul.

A Lakáskötvény fixen tizennégy évig tart, ami alatt vissza is fizeti ezt az összeget Önnek. Ráadásul folyamatos, kiszámítható havi összegekben kapja vissza pénzét. Nincs lekötve az összes befektetett tőkéje, amit újabb befektetésekbe tehet. Valamint az ingatlan beruházásaink legalább 70%-a gazdaságilag és turisztikailag fejlettebb országokban történik, így kevésbé érzékenyen reagál az itthoni gazdasági és politikai eseményekre.

Bárkit megnevezhet kedvezményezettnek vagy örökösnek, ezzel elkerülheti az akár évekig tartó örökösödési eljárásokat és pereket. Kézzel fogható ingatlan az alapja, értéktartó telkeken.

Lehetséges kockázatok:

Most vegyük végig a lehetséges kockázati tényezőket és látni fogjuk, hogy a Lakáskötvény az egyik legbiztonságosabb befektetési lehetőség annak felépítési és biztonsági moduljai miatt.

1. Elhúzódó építési engedélyezési eljárás: Működési szabályzat határozza meg a maximális elbírálási időt, azt nem haladhatja meg egyik hatóság sem. Ráadásul ekkor még nem kezdődik meg a beruházás sem az anyagbeszerzés így semmilyen anyagi kár nem származik.

2. Szakszerűtlen kivitelezés, ami miatt az építésügyi hatóság nem adja meg az épület használatbavételi engedélyét: A Metulli Vagyonkezelő Zrt. leányvállalata, aki a kizárólagos kivitelezést folytatja, csak szakemberekkel dolgozik, valamint műszaki ellenőrök rendszeres ellenőrzést tartanak a munkaterületen. Arra az esetre, ha a kivitelezés mégsem a tervek szerint valósulna meg, cégünk rendelkezik szakmai felelősségbiztosítással, ami kártéríti a Lakáskötvényest, mint károsultat.

3. Megsérül vagy megsemmisül az ingatlan egy tűzben, földrengésben, egyéb természeti kárban: Teljekörű biztosítást kötünk, minden épületünkre valamint azokat úgy építjük meg, hogy a lehető legjobban ellenálljon ezeknek a behatásoknak, hiszen sokáig szeretnénk mi is élvezni a hasznát ezeknek az épületeknek.

4. Nem lehet kiadni az ingatlant teljes mértékben: A türelmi időszakban a kötvényes lehetőséget biztosít a Metulli Vagyonkezelő Zrt.-nek, hogy a türelmi idő végéig részben vagy egészében hozzájusson az épület teljes bérleti díjához, ami akár egy teljes év is lehet, továbbá a havi elszámolás is tartalmaz többletbevételt cégünknek, amelyből tudja fedezni az esetlegesen bérbe adásból kieső időszakokat.

Nagy befektetőknek:

A Metulli Vagyonkezelő Zrt. lehetőséget biztosít nagy befektetők számára a teljes Lakáskötvény csomag megvételére. Az egész kötvényállomány ezerötszáz lakást tartalmaz.

Az összes kötvényérték:
– 10 000 000 000 (tízmilliárd) forint.

Az összes kötvényfedezet:
– 33 187 500 000 (harminchárommilliárd-száznyolcvanhétmillió-ötszázezer) forint.

Futamidő: 12 év

Teljes kamat: 80,04%

Éves kamat: 6,67%

METULLI VAGYONKEZELŐ ZRT.

Telefonszám 1: (+36) 20 535 5535

Telefonszám 2: (+36) 20 545 5545

Email: info@metulli.hu

Székhely: 2400 Dunaújváros, Álmos utca 4.

Tevékenység: Vagyonkezelés

Adószám: 27293025-2-07

Elérhetőségek